6.090 TL IMEI fiyatı varken yurt dışından telefon alıp kullanmak. Avantajı olacak mı?
Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye ’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken IMEI kayıt fiyatı 2023 senesinde yeniden çoğalıyor.
TÜİK, geçtiğimiz hafta 2023 seneyi vergi, harç ve cezalara uygulanmak üzere 2022 senesine ait yine bedelleme oranına temel olan bilgiyi açıkladı. Cumhurbaşkanı, Vergi Usul Yasayı kaynaklı artırma veya eksiltme yetkisini kullanmazsa 2023 senesinde vergi ve harçlar yüzde 122 oranında çoğalacak. Buna bağlı olarak her sene kumpaslı olarak çoğalış gösteren IMEI kayıt fiyatı de yeni senede ne yazık ki 2.732 TL ’den bütün 6.090 TL ’ye yükselecek.
Yani yeni senede şahısların yurt dışından Türkiye ’ye getirdiği telefonu kullanabilmesi için 6.090 TL vermesi ve aynı zamanda pasaport kaydı yapması gerekecek. Peki bunun yeni senede bir avantajı olacak mı? Giriş ya da orta seviye değil ancak üst seviye amiral gemisi telefonlarda hali hazırda bir maliyet avantajı bulunuyor.
Misalin 128 GB depolamaya sahip iPhone 14 Pro için ABD maliyeti vergiler hariç 999 dolar seviyesinde yer alıyor. Bu model bölgesel bazı vergiler ödenerek Apple ’dan takribî 1.087 dolar gibi bir maliyete satın alınabiliyor. Bu 2023 senesinde ABD özelinde değişmeyecek maliyet, 5 Kasım 2022 tarihli aktüel dolar kuru üzerinden 20.183 TL yapıyor.
Buna 6.090 TL IMEI kayıt fiyatı ilave edildiği zaman maliyet 26.273 TL seviyesine çıkıyor. 128 GB depolamaya sahip iPhone 14 Pro, 5 Kasım 2022 itibarıyla Türkiye ’de takribî 17.902 TL‘lik Katma Değer Vergisi ve öbür legal fiyatlar ile bütün 39.999 TL‘ye satılıyor. Netice olarak 128 GB iPhone 14 Pro modeli 2023 senesinde yurt dışından alınırsa ve getirilirse Türkiye ’ye oranla takribî 14 bin TL kadar tasarruf elde edilebilecek.
Ayrıca bazı ülkelerde / bölgelerde ödenen yerel vergiler ülkeden çıkışta geriye alınabiliyor. Bu sayede daha fazla tasarruf etmek de muhtemel oluyor. Buna ek olarak 2023 senesinde dolar kuru çoğalırsa Misalin 20 TL olursa aradaki fark daha da açılabilir.
Yurt dışında getirilen telefonlar için şunu bir defa daha belirtmekte fayda var. Uzun bir zamandır yurt dışında getirilen telefonu pasaport kaydını yapan bireyin üstüne kayıtlı bir SIM kart ile kullanmak gerekiyor. Daha Öncekinden buna gerek yoktu ancak süreçte farklılığa gidildi.
Hepsine ek olarak Türkiye ’de bu aralar IMEI özelinde çok rakamda büyüme oluyor. Misalin geçtiğimiz hafta bir IMEI kopyalama mevzusu gündeme gelmişti. Türkiye ’de son yarıyılda uslu telefon pazarında ehemmiyetli bir mesele haline gelen, IMEI balakası değiştirilmiş ya da başka bir deyişle IMEI ’si kopyalanmış makinelerle alakalı olarak tertip etmeye gidildi.
Türkiye Büyük Ulus Meclisi ’ne sunulan ve kabul edilen yeni yarıyılda halihazırda 7 sene olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan aygıtların elektronik kimlik balakalarının pasife alınması süresi 1 seneye düşünülüyor. Temel olarak artık bir sene boyunca sinyal alınamayan Görüşme yapılmayan, internete girilmeyen ya da ileti atılmayan cep telefonları bloke edilecek.
Not: Bu içerikte elbette özel olarak iPhone almak için yurt dışına çıkılmasından bahsetmiyoruz. O mevzuda artık netlikle bir avantaj elde etmek muhtemel değil. Zira uçak biletleri gerçekten çok yüksek ve pasaport giderleri de azımsanmayacak seviyede.