Uzay çöpleri için ABD ’de yeni bir karar alınıyor, 5 yıl kuralı geliyor
Uzay çöpleri büyük bir mesele olmaya ve risk yaratmaya devam ediyor. Bu surattan ABD ’de yeni bir karar tasarlanıyor.
Uzay çöpleri başka bir deyişle pespaye dünya yörüngesinde kullanılmadan dönen uydular ya da başıboş parçalar, gelecek uzay misyonları ve yakında özel işletmeler tarafından işletilecek olanların geleceği ISS gibi uzay istasyonlar için ciddi riskler oluşturuyor. Misalin geçtiğimiz aylarda Beynelmilel Uzay İstasyonu ISS için NASA tarafından lüzumlu bir yörünge farklılığı yapıldı. Zira 23 yıldır uzayda yer alan Uzay İstasyonu, aralıksız olarak uzay çöplerinin çarpma tehlikeyi altında bulunuyor. NASA ’nın Beynelmilel Uzay İstasyonu için şimdiye kadar 30 değişik yörünge farklılığı yaptığı aktarılıyor.
Bunların üç tanesinin 2020 içerisinde yapıldığı, sonuncunun ise Çin tarafından uzayda patlatılan Fengyun-1C uydusundan saçılan parçalarından sakınılmak için reelleştirildiği belirtiliyor. Sarih olarak anlaşılabileceği üzere uzay çöpleri özellikle son senelerde büyük mesele olmuş gidişatta. Bunu çözmek ismine çalışmalar sürüyor ancak Dünya yörüngesi kullanılmayan, parçalarına parçalayan uzay çöpleriyle kaynıyor.
İşte bu mevzuda bir adım atan ABD ’nin eyaletler arası ve beynelmilel radyo, televizyon, uydu ve kablo bağlantısını sorgulayan bağımsız bir devlet dairesi Federal Bağlantı Heyeti FCC, vazifesini bitiren uyduların beş sene içerisinde pespaye dünya yörüngesinden çıkarılmasını istiyor.
Alınan bu karar, gelecek uzay misyonları için ehemmiyetli ve hayati görünüyor. Söylendiği kadarıyla daha evvel şirketlerin bu harekâtı yapmak için bütün 25 sene süresi bulunuyordu. “25 sene artık çok uzun bir zaman” diyen FCC yetkilisi Jessica Rosenworcel , ek olarak şunları aktarıyor:
“Artık özellikle pespaye dünya yörüngesinde o kadar uzun zaman 25 sene bilave etmek için hiçbir sebep yok. İkinci uzay çağı geldi. Büyümeye devam etmek, bizden sonrası için inovasyonunun sürüdürülmesini sağlamak için paklik yapmamız gerekiyor.”