James Webb Uzay Teleskobu ile bu sefer Neptün görüntülendi
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen resimler artıyor.
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu James Webb Space Telescope, bilim dünyası ve âleme bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına devam ediyor. Son yarıyılda sık sık soluk kesici resimler ile ses getiren JWST, geçtiğimiz hafta balıklar takımyıldızı bölgesinde ve takribî olarak 30 milyon ışık seneyi uzaklıkta bulunan büyük helezoni gökada Messier 74 NGC 628 ya da Phantom Galaxy ile gündeme gelmişti. Daha sonra ise Tarantula Bulutsusu olarak da geçen Tarantula Nebulası görüntülenmişti.
Şimdi ise 12 Temmuz 2022 tarihinde çekildiği aktarılan ancak şimdi yayınlanan Güneş Sistemi ’nin sekizinci, Güneş ’e en uzak ve katı yüzeyi bulunmayan gezegen olan Neptün görüntülendi. Bu resimde 1960 ’larda fark edilen ve 1989 ’da Voyager 2 tarafından kesin olarak onaylanan çok ince ve parçalı millete sistemi karşımıza çıkıyor. Söylendiği kadarıyla JWST, gezegenin halkalarının 30 seneyi aşkın müddettir en net görüntüsünü tutmuş durumda.
James Webb Space Telescope için de daha evvel de Jüpiter özelinde bir resim gelmişti. Burada görebileceğiniz resimde Jüpiter ’in Satürn ’e oranla çok daha silik yapıdaki halkaları, Kutup Auroraları ve Amalthea ile Adrastea adları verilen küçük uyduları gözler önüne seriliyor. Özel olarak işlenen resimler, spesifik olarak NIRCam ’den geliyor ve söylendiği kadarıyla bilim insanlarına Jüpiter ’i daha iyi anlama açısından ehemmiyetli bir bakış açısı sağlıyor. Jüpiter hakkında daha fazla bilgiye dolaysız olarak buradan ulaşabilirsiniz.