Sanat ve fotoğraf dünyasında “yapay zekâ” merkezli sistemlerin sonuçları yasaklanıyor

03.03.2023
7
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Sanat ve fotoğraf dünyasında “yapay zekâ” merkezli sistemlerin sonuçları yasaklanıyor

OpenAI tarafından geliştirilen suni akıl sistemi DALL-E ve benzeri sistemler sanat ve resim dünyasında tepki sürüklüyor.

Son yarıyılda birçok değişik rakip kazanan OpenAI imzalı DALL-E teknolojisi, büyümesini sürdürüyor. Hâkim olmayanlar için bu sistem yazılan basit tümceleri hakikatçi tasarımlar / çizimler / resimler haline getirebiliyor. Uzun zamandır üzerinde geliştirme yapılan ve son düzeyde çok hakikatçi neticeler çıkarabilir hale gelen sistem, belirli resimler üzerine obje ekleyebilecek ya da resimlerdeki şahısların suratlarını değiştirebilecek kapasiteye de sahip. Sistem girilen tümceler için yalnızca bir resim neticeyi vermekle de kanaat etmiyor. Şahısların karşısına birçok değişik varyasyon getirebiliyor.

Bu ve benzer sistemler, etkileyici neticeler sunuyor olmalarına karşın bazı mevzularda tepki de topluyor. Hatta bu sistemlerin ürettiği neticeler / çıktılar için ciddi menetmeler de gelmeye başladı. Bu mevzuda en son adımı dünya stok resim devlerinden Getty Images attı. İşletme suni akıl sistemleri ile üretilen içerikleri platforma girişini menetti. Dolaysız olarak bir ilan geçilmiyor ancak Shutterstock işletmesinin de benzer bir kararı uygulamaya başladığı söyleniyor.

Artık bireyler Stable Diffusion, DALL-E ve Midjourney sistemleri üzerinde hazırlanan içerikleri Getty Images koyup satamıyor. Getty Images, sürecin özellikle legal kısmından kaygı ettiği için bu adımı atıyor. Yukarıyadaki suni akıl sistemleri, dolaysız olarak hakikat resimler ve tasarımlar ile eğitiliyor. İşte bütün olarak bundan kaygı eden şirket, mevzuda şu açıklamayı yapıyor:

“Bu modellerden elde edilen çıktıların telif haklarıyla alakalı sarih sualler var ve modelleri eğitmek için kullanılan görüntü ile meta bilgilerle alakalı olarak ele alınmamış hak meseleleri bulunuyor.” Şirket sarih olarak gelecekte açılabilecek potansiyel telif davaları için kapıyı şimdiden kapatma yolunu seçim ediyor.

Bir açıklamaya göre bu sistemlerde kullanılan bilgi setlerinde milyonlarca telif hakkıyla korunan resim yer alıyor. Ancak bundan kimsenin haberi bulunmuyor. Şirketlerin çoğu eğitim sürecinde kullanılan görselleri Google üzerinden başka bir deyişle milyonlarca internet sitesinden sürüklüyor.

Bu arada sürecin değişik bir tarafı daha bulunuyor. Misalin sanat ve tasarım odaklı platformlardan FurAffinity de suni akıl imzalı görselleri menetme kararı aldı. FurAffinity, bu adımı Getty Images ’deri değişik olarak hakikat sanatçıları gözetmek için attı. 

Suni akıl ve makine öğrenimi uygulamaları DALL-E, Craiyon vb., içerik oluşturmak için öteki sanatçıların çalışmalarını örnekliyor diyen FurAffinity lafçısı, bu açıdan hakikat sanatçıları ve onların hakikat yapıtlarını gözetmek istediklerini aktarıyor.

Süreç resimciler için de geçerli. Etkileyici bir manzara resmi için çoğu zaman kmlerce yol yürünmesi, doğru zamanın ayarlanması ve resmin bilgisayarda saatlerce işlenmesi gerekiyor. Yeni nesil sistemler ise bir manzara resmini sürece gerçekten emek vermiş resimcilerin resimlerinden bildiği bilgiler ile saniyeler içerisinde üretebiliyor. Resimciler, hakikat resimler ile bu sanal resimlerin yan yana satılmasını netlikle istemiyor.

Suni akıl sistemleri yanında bu da alakanızı çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan vasıta çalışması

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.