2022 ’de en çok kullanılan şifreler açıklandı

10.12.2022
3
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
2022 ’de en çok kullanılan şifreler açıklandı

2022 seneyi içerisinde en çok kullanılan şifreler açıklandı. Bu dikkat toplayan bilginin artta NordPass işletmeyi yer alıyor.

NordPass tarafından 2022 özelinde hazırlanan rapor, 30 değişik ülkedeki en popüler 200 şifreyi gözler önüne seriyor. Aralarında Türkiye ’nin bulunmadığı raporun tüm ülkeler özelinde ortalaması ise kullanıcıların bir cinsli uslanmadığını gösteriyor. Bunu diyoruz zira 30 ülkedeki en çok kullanılan üç şifre hali hazırda “password”, “123456” ve “123456789” oluyor. Binlerce siber hücum olurken, çok rakamda güçlü şifre oluşturma uygulaması varken ve iOS ile Android işletim sistemleri şahıslara saniyeler içerisinde güçlü şifreler üretebilirken, 2022 senesinde tüm ihtarlara karşın bu şifrelerin kullanılması gerçekten olağanüstü görünüyor.

∗Listede yukarıyada da görebileceğiniz üzere çok rakamda tanıdık şifre yer alıyor. Bu mevzuda NordPass ise şunları aktarıyor: “Araştırmamız sonrasında siber güvenlik bilincinin çoğalmasına karşın daha önceki alışkanlıkların kolay kolay ölmediğini bildik. Araştırma, insanların hesaplarını gözetmek için hala cılız parolalar kullandığını gösteriyor.”

Peki bu vaziyet nasıl ortadan kalkacak? Bireyler ne zaman bu eforsuz şifreleri kullanmaya bırakacak? Çözüm şifrelerin tamamen kaldırılması olacak. Dev teknoloji işletmeleri şu an etkin olarak şifresiz bir gelecek kuruyor. Bu mevzuda en son OPPO bir açıklama yapmış ve şunları aktarmıştı:

“OPPO, yoğun parola kullanımına olan bağımlılığı eksiltmeyi kastederek kimlik doğrulama standartları geliştiren FIDO Fast IDentity Online Alliance ’a katıldığını duyurdu. OPPO kullanıcılarına süratli, kullanıcı arkadaşı ve tehlikesiz seans açma tecrübeyi sunmak için parolasız giriş yapma, temel genel geçiş anahtarı şifreleme ve FIDO ’nun belirlediği protokolleri kullanan parolasız seans açma harekâtlarında en yeni FIDO standartlarının geliştirilmesini ve uygulanmasını destekleyecek.

FIDO ’nun öbür aboneleriyle de yakın iş birliği içinde çalışacak olan OPPO, değişik hizmetler dahilinde, sadece parola girme usulüyle seans açmak mevzusundaki yoğun bağımlılığı eksiltmek için, FIDO Kimlik Doğrulama sertifikalarını geliştirecek ve bunların kullanımını teşvik edecek.”

“Parolalara olan yoğun bağımlılığı eksiltmeye destekçi olmak için 2012 ’de kurulan FIDO Alliance, dünya çapındaki web siteleri, hizmetler ve uygulamalarda parolasız kimlik doğrulama ve seans açma harekâtları için standartlar geliştirmek üzere çalışıyor. FIDO Alliance ’ın Google, Microsoft ve Qualcomm gibi işletmeler tarafından da desteklenen en yeni kimlik doğrulama çözümü FIDO2, tehlikesiz ve kullanışlı bir teknik altyapı sunuyor.

2022 ’de en çok kullanılan şifreler adımı yanında bu da alakanızı çekebilir: Triumph TE-1 elektrikli motosiklet modeli

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.