2022 James Dyson Mükâfatı için beynelmilel kazananlar açıklandı

10.12.2022
10
Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-
2022 James Dyson Mükâfatı için beynelmilel kazananlar açıklandı

Bu yıl ilk kez Türkiye ’nin de dahil olduğu beynelmilel tasarım müsabakası James Dyson Mükâfatı için beynelmilel kazananlar belli oldu.

Dünyanın dört bir yanındaki genç mühendis ve bilim insanlarının gelecek taahhüt eden 300 ’den fazla buluşuna bu zamana dek 1 milyon sterlinden fazla para mükâfatıyla destek veren James Dyson Mükâfatı için beynelmilel kazananlarının açıklanmasıyla son düzey de asıllaştı. Bu sene Sir James Dyson, buluşlarının sonraki düzeylerini desteklemek üzere her bkocaman 30.000 Sterlin para mükâfatı kazanan iki beynelmilel kazanan ve 5.000 Sterlin kazanan bir ikinci seçti. 

2022 Beynelmilel kazananı Polonya ’daki Varşova Teknoloji Üniversitesi talebeleri tarafından buluş edilen SmartHEAL” projesi oldu. Yara iyileşmesinde en sık yapılan kusur pansumanın çok sık değiştirilmesiyken, bu gidişat enfeksiyonlara ve doku bozulmasına yol açabiliyor.  Buna çözüm sunan uslu, uygun maliyetli ve ölçeklenebilir bir pH sensörü olan SmartHEAL; Radyo Frekansı Belirleme RFID bağlantı sistemlerini kullanıyor ve bir yaranın pH kıymetini izleyip, bandajı çıkarmadan ve dolayısıyla dokuyu bozmadan yaranın vaziyetini değerlendirebiliyor ve enfeksiyonu tespit edebiliyor.

2022 Sürdürülebilirlik kazananı, Kanada McMaster Üniversitesi talebeleri tarafından buluş edilen “Polyformer” projesi oldu. Filament ithalatının yüksek maliyetli olması ve plastik şişelerdeki geri dönüştürme altyapısı beceriksizliği probleminden yola çıkarak planlanan cihazla, plastik şişeler geri dönüştürülerek büyümekte olan ülkeler için uygun maliyetli 3D yazıcı filamentine çevriliyor. Polyformer ile üreticiler ucuz, yüksek nitelikli 3D yazıcı filamentine daha kolay erişebilip, büyümekte olan ülkelerde tasarım altyapısının kullanımını ve kariyer görüşü teşvik ederken, üreticilerin kendi atıklarını geri dönüştürmelerini ve çıktıları faydalı bir biçimde kullanmalarını sağlıyor.

Bu yılın Beynelmilel ikincisiyse, Belçika Antwerp Üniversitesi ’nden Charlotte Blancke tarafından buluş edilen “Ivvy” oldu. Charlotte, evde tıbbi rehabilitasyonun giderek çoğaldığını, ancak ev civarının özellikleri değişik olmasına rağmen evde intravenöz rehabilitasyonlar için kullanılan teçhizatın sağlık kurumulardakiyle aynı olduğunu, rahatsız edici tıbbi cihazların evde, genellikle uygun olmayan şartlar altında daha sık kullanıldığını gözlemledi. Bundan esin alarak, hastalar için konforu ve hareketliliği artıran, mevcut intravenöz serum askısı aparatının giyilebilir bir seçeneğini tasarladı.

Dyson Kurucusu ve Baş Mühendisi Sir James Dyson bu seneki müsabakayla alakalı olarak yaptığı açıklamada, “James Dyson Mükâfatı her sene gençlerin dünyamızı iyileştirme, çevresel ve tıbbi meseleleri çözme mevzusunda ne kadar istekli olduklarını ispatlıyor. Bazı insanlar umursadıkları mevzular hakkında yalnızca tribünlere oynarken, bu genç mucitler daha üretken ve işe bereket şeyler yapıp, mühendislik, bilim ve tasarımı ustaca kullanarak problemleri itinayla çözmeye çalışıyor.” dedi.

Başvuruların başladığı mart ayından Temmuz ayındaki değerlendirme sürecine kadar Türkiye ’den 350 ’nin üzerinde başvuru alarak büyük alaka gören müsabakanın bu seneki milli James Dyson Mükâfatı sahibi, “PhysioCircle” projesiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bvefatı mezunu ve aynı bvefatta yüksek lisans talebesi olan, 27 yaşındaki Selami Erdoğan olmuştu. Göğüs fizyoterapi usulünün, fizyoterapistler veya hasta yakınları tarafından hastalara doğru ve faal bir biçimde uygulanmasını sağlayan “PhysioCircle” projesi, 5 bin sterlinle mükâfatlandırılmıştı.

Eylül ayında milli kazanan ve ikincilerinin açıklandığı projenin Türkiye ikincileri de yangınları reel zamanlı olarak idrak eden IoT tabanlı bir sensör sistemi olan, Karbondioksit CO2 ve sıcaklık seviyeleri yükseldiğinde yetkililere haber vererek yangın dağılmadan evvel müdahale etmelerini sağlayan, İstanbul Balaka Üniversitesi ’nden İdil Deniz, Suat Batuhan Esirger, Rana İmam, Rahme Nur Misal tarafından planlanan “ForestGuard” ile besin şirketlerinin yapım sonrası portakal atıklarını kullanarak, doğa üzerindeki tesirinin eksilmesini sağlayan, biyomalzemeleri ilave etmeli imalle birleştirerek dekorasyon sektöründe bir çığır açan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ’nden Açılay İpek, Levent Eldem ve Nihal İrem Bayram tarafından planlanan “Kikkis” projeleri olarak açıklanmıştı.

16 Kasım Çarşamba günü İstanbul ’da düzenenlenen aktiflik ile beynelmilel kazananlar duyurulurken Eylül ayında açıklanan milli kazananlara da mükâfatları verildi. Aktifliğe müsabakanın Türkiye ayağı için jüri grubunda yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bvefatı ve TMMOB Mimarlar Odası Endüstriyel Tasarımcılar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan ve İstanbul Balaka Üniversitesi ’nde, Pazarlama İrtibatı, Reklam ve Dijital Pazarlama dersleri de veren gazeteci Dr. Fatoş Karahasan ve jüri grubunda yer alan Dyson yetkilileri katıldı.

2022 James Dyson Mükâfatı kazananları yanında bu da alakanızı çekebilir: Corsair ’den bükülebilir OLED oyuncu monitörü

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.