NASA, Space Launch System ile kalkışı başarıyla yaptı

15.12.2022
1
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
NASA, Space Launch System ile kalkışı başarıyla yaptı

Amerika Birleşik Devletleri ’nin uzay programı çalışmalarından mesul olan müessese NASA, Space Launch System için kalkışı yaptı.

Kaçıranlar için Milli Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, ABD merkezli olarak geliştirdiği 24 milyar dolarlık Space Launch System ya da kısa ismiyle SLS roket modeli ile ilk kalkışı geçtiğimiz aylarda yapacaktı ancak motor meseleyi sebebiyle kalkış ertelenmişti. Daha sonra çıkılan ikinci sınamada bir hidrojen sızıntısı kalkışı yasaklamış, araya makûs hava koşulları da girmişti. Artemis 1 ismi verilen “test görevi” kapsamında kalkış en sonunda bugün meselesiz olarak yapıldı ve program kapsamında çalışan herkes büyük bir soluk aldı. Şu an yolda olan SLS ’in önünde, rastgele bir astronota ev sahipliği yapmayan Onun yerine sensörler ile donatılan mankenler olacak 20 milyar dolarlık Orion kapsülü yer alıyor.

Bu 2,1 milyon km yol yapacak kapsül ile beraber takribî 42 günlük bir yolculuğa çıkan ve Ay ’a 5o sene sonra gidip geri gelecek olan NASA, SLS ile atılacak Orion kapsülün 2 bin 750 derecelik sıcaklığa dayanacak ısı kalkanları ile donatılmış 386 bin km uzaklıktaki Ay ’a takribî bir hafta vakit içerisinde erişeceğini hesaplıyor. NASA ’nın ve insanoğlunun Dünya ’dan uzak uzay görevleri için büyük ehemmiyet talep eden SLS, müessesenin son yarıyıldaki en büyük çalışmaları arasında yer alıyor.

SLS, NASA tarafından açıklandığı kadarıyla kalkışta bütün 8.8 Milyon pound itme gücü üretebiliyor. Bu açıdan SpaceX Falcon Heavy‘den ve yeniden Amerika Birleşik Devletleri imali Saturn V‘den daha güçlü olan SLS, eforunu temel olarak dört adet RS-25 Toplam efor için ekstra iticiler de var motordan alıyor. NASA, Artemis programı dahilinde 2025 senesinde yine Ay ’a astronot yollamak istiyor.

NASA ’nın şimdiye kadar ürettiği en güçlü roketi Space Launch System, insanoğlunun en büyük hayallerinden olan Mars ’ta koloni kurma mevzusunda da ehemmiyetli bir konumunda yer alıyor.

NASA ve Space Launch System yanında bu da alakanızı çekebilir: Katlanabilir yapıda hazırlanan fantastik televizyon: C Seed N1

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.