Pfizer, öksürükten Covid-19 belirleyen uygulama yapan şirketi satın aldı
Covid-19 salgını büyük aşılama çalışmaları sayesinde hakimiyet altına alındı ancak halen aramızda. Salgını bugün gündeme getiren ise dev ilaç işletmeyi Pfizer oldu.
Koronavirüs salgınını hakimiyet etme sürecinde aşı olmak dışında tespit kısmı da büyük ehemmiyet talep ediyordu. Bireylerin virüse tutulup tutulmadığını tespit edecek sistemlerin daha süratli çalışır hale gelmesi, salgını hakimiyet etmek ismine gerçekten çok ehemmiyetli görülmüştü. Bu mevzuda Avustralyalı şirket ResApp çok dikkat toplamıştı. Zira işletme bireylerin öksürükleri üzerinden Covid-19 olup olmadığını belirleyen bir uygulama yapmıştı.
İşte bu şirket ilaç devi Pfizer tarafından bütün 116 milyon dolarlık bir ödeme ile satın alındı. Pfizer elbette bu parayı yalnızca tesirini eksilten Covid-19 tespiti için ödemedi. ResApp işletmesi bir hastanın öksürüğünü araştırarak solunum yolu hastalıklarını teşhis etme mevzusunda genel olarak çalışmalar yürütüyor. Yapılan açıklamaya göre işletmenin özel geliştirdiği algoritmalar Temel para eden kısım öncelikle pnömoni ’yi teşhis etmek için eğitilmişti. 2019 senesinde ise tahlilciler teknolojinin astım, krup ve bronşiyolit ’i tesirli bir biçimde ayırt edebildiğini gösterdi.
Bu sistem, altyapı temel seviyede hazır olduğundan daha sonra patlak veren Covid-19 salgını için de kullanıldı ve algoritmaların yalnızca öksürük sesi üzerinden Covid-19 ’u yüzde 92 doğrulukta tespit edebildiği bulundu. İşletme bunun için özel bir mobil uygulama geliştirdi ve reel testler yaptı. Söylendiği kadarıyla burada elde edilen neticeler Pfizer tarafının alakasını oldukça çekti.
Daha evvel 65 milyon dolarlık bir öneriyle gelen, daha sonra ise bunu 116 milyon dolara çıkaran Pfizer, ResApp ’ı satın alarak elde ettiği dijital sistemi gelecekte birçok değişik teşhis için kullanmak istiyor. Mevzu hakkında bir açıklama yapan işletme, “Bu algoritmayı daha da geliştirmeyi ve bu ehemmiyetli mahsulü harcayıcılara olası olan en kısa müddette eriştirmek için dünyanın dört bir yanındaki tertip ediciler Resmi sağlık müesseseleri ile birlikte çalışmayı dört gözle bilave ediyoruz” diyor.
Covid-19 tespiti mevzusunda Türkiye merkezli bir adım da atılmıştı. Misalin Fırat Üniversitesi FÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bvefatı Öğretim Abonesi Doç. Dr. Zülfü Genç öncülüğünde, Türkiye ’de ilk kez suni zihin tabanlı ses ve öksürük ile koronavirüs başta olmak üzere birçok hastalığın teşhisi ile alakalı yazılım geliştirilmişti.
3 bin bilgi ile ses ve öksürük kayıtlarına göre şahsın korona virüs olup olmadığını tespit ettiklerini belirten Doç. Dr. Zülfü Genç, başarı oranının ilk açıklamada yüzde 60 ila 80 arasında olduğunu kaydetmişti.